Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama sürecine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla eş zamanlı olarak ilk adım atıldı. Adalet Bakanlığınca hazırlanan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Adli süreçte suç mağdurlarına ve adli desteğe ihtiyaç duyan kişilere sağlanacak hizmetlere ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelikte, eşitlik, insan onuruna saygı, dürüstlük ve mahremiyet ilkelerinin önemine dikkat çekildi.
Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) ile özellikle adli süreçte mağdur haklarının korunmasına yönelik düzenlemelere işaret edilmişti. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de geniş yer bulan mağdur haklarının ve uygulamalarının geliştirilmesi hususunda önemli adımlar atıldı.
Müdürlük sayısının 150’ye çıkarılması hedefleniyor
Adliyelerde suç mağdurlarına sunulacak bilgilendirme ve psiko-sosyal destek hizmetlerinin etkin şekilde yürütülebilmesi için Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri kuruldu. Türkiye genelinde sayıları 114’ü bulan müdürlüklerde profesyonel psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar görev alıyor. Haziran ayına kadar Müdürlük sayısının 150’nin üzerine çıkarılması amaçlanıyor.
Uygulama adımları mevzuat yönüyle de eşzamanlı olarak desteklenerek, mağdurlara sunulacak hizmetleri daha detaylı şekilde ortaya koyan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Danışma kurulu ve koornidasyon kuralları oluşturulacak
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün imzasıyla yayımlanan Adli Görüşme Odaları Genelgesinin ardından çıkarılan yönetmelikte yer alan destek ve hizmetlerin yerine getirilmesinde; eşitlik, insan onuruna saygı, dürüstlük ve mahremiyet ilkelerinin dikkate alınması vurgulanıyor.
Yönetmelik kapsamında merkezde Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Danışma Kurulu, müdürlük bulunan yerlerde de koordinasyon kurulları oluşturulacak. Böylece suç mağdurlarının korunması ve desteklenmesinde tüm ilgili kurumların ve birimlerin yer aldığı çözüm merkezli koordineli ve bütüncül bir sistem oluşturulacak.
Çocuğun üstün yararı gözetilecek
Adalet komisyonu bulunan yerlerde Bakanlığa bağlı şekilde Cumhuriyet Başsavcılıklarının gözetim ve denetiminde kurulmuş olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri yaygınlaştırılacak. Bu hizmet modelinde adli süreçteki tüm iş ve işlemlerde çocuğun üstün faydası göz önünde bulunduruluyor.
Müdürlük hizmetlerinden evvela çocuklar, bayanlar, yaşlı ve engelli bireyler kadar sığınmacıların da faydalanması öngörülmekle beraber suçun niteliği, suçtan etkilenme ve kaygı düzeyi göz önüne alınarak yapılacak bireysel değerlendirme sonrasında kırılgan olduğu belirlenen tüm mağdurların müdürlükten hizmet alması hedefleniyor.
Adli süreç hakkında bilgilendirme ve psiko-sosyal destek
Müdürlüğe başvuran mağdurlara, adli süreçte sahip oldukları haklar ile adli sürecin aşamaları ve kendilerine sunulabilecek hizmetlere ilişkin bilgilendirme ve yönlendirmeler gerçekleştirilirken, konu hakkında hazırlanan broşürler de dağıtılıyor.
Bireysel değerlendirme neticesinde kırılgan gruba dahil olduğu tespit edilen mağdurlara yönelik olarak profesyonellar tarafından bir adli destek planı hazırlanarak mağdurlara tüm adli süreç boyunca psiko-sosyal destek sağlanıyor. Böylece mağdurlar kendileri için hazırlanan özel ortamlarda beyanda bulunabiliyor. Adli süreçlerdeki ikincil bir örselenmelerin önüne geçiliyor.
Bakanlik ile ilgili tüm haberleri ve son dakika gelişmelerini paylaştığımız facebook grubumuza dahil olmak için tıklayın.